ROBOT KULLANIMININ ÜRETİMDEKİ ÖNEMİ

Rts Robotics

ROBOT KULLANIMININ ÜRETİMDEKİ ÖNEMİ

Ülkemizde ve dünyada sürekli olarak artan ve şekillenen tüketim alışkanlıkları sonucunda, ortaya çıkan talep artışı, beraberinde sektörel bazda çok sayıda üreticinin çıkmasına yol açmıştır.

Uzun süredir, geleneksel yöntemler ile, yeterli ve iyi karlılıkta üretim yapma fırsatını bulmuş olan üreticiler, değişen dengeler ile birlikte, arzın artması sonucu piyasa rekabetleri, hammadde artışları, işçilik maliyetlerindeki artış, genel finansman maliyetlerindeki artış, genel işletme maliyetlerindeki artış sonrasında, fazla üretim yapsa bile karlılık konusunda eski günlerini aramaktadırlar.

Bir veya birden fazla robot ile mucizevi şekilde üretim maliyetlerinin azalması elbette mümkün değildir. Ancak bir robot yatırımı doğru planlandığında ve özellikle doğru uygulandığında, gelecek için çok verimli olabilmekte ve üreticileri yeni kapılar açabilmektedir. Doğru bir planlama ile robot yatırımı yapan bir firmanın aşağıda belirtilen şekilde faydalar sağlaması mümkün olacaktır.

Yurtiçi tedariki yapan, iç piyasaya çalışan bir firmanın yurtdışına ihracata başlaması

Üreticinin, tedarikçisi olduğu firmadan alacağı ilave işler

Edinilen bilgi, tecrübe ve kapasite ile başka tedarikçilerin edinilmesi

Seri üretim sayesinde, artan adetler ile düşürülen maliyetler sonucunda büyüme

Kaliteli ve stabil üretim ile üretimin planlanabilmesi ve üretimin kaydı. Bu sayede müşteriye verilebilecek adetlerin bilinmesi.

İşçilerin işlerini daha çok benimsemesi ve özen göstermesi

Olarak ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda çok daha üst seviye kazançlarda söz konusundur.

 

 Peki ROBOT YATIRIMI YAPMALI MIYIM?

Bu sorunun en iyi cevabı tabi ki, aynı sektörde iş yaptığınız rakiplerinizi incelemeniz olabilir. Ancak robot yatırımında sektörünüzde başı çekmeyi hedeflerseniz bu konuda uzman olan robot entegratörleri veya deneyimli uzman firmalar ile temasa geçmeniz gerekir.

Robotların ilk yatırım maliyetleri başlangıçta yüksek gözükse de süreklilik arz eden işleriniz var ise kullanım yerine göre yatırımınızın, 1 veya 1,5 yıl içinde kendini amorti etmesi beklenen bir durumdur.

Bazı durumlarda robot yatırımı, kalitenin tümü ile arttırılması, genel yapılabilirlik yeteneği katması, iş sağlığı ve işçi güvenliği veya üreticinin vizyonunu arttırması için de yapılabildiğinden, yukarıda sayılan faydalara eklenebilir.