ENDÜSTİYEL ROBOTLAR NASIL PROGRAMLANIR

Rts Robotics

ENDÜSTİYEL ROBOTLAR NASIL PROGRAMLANIR

Endüstriyel robotlar, programlanmış komutları icra ederek çalışır. Komutların programlanması çoğu zaman robotun kendi hafızası içinde bulunan ve üretici tarafından tanımlanmış komutların ana program satırına ilave edilmesi ile veya ileri seviyede sık kullanılan programlama dillerinin yardımı ile programlanır.

Günümüzde, endüstriyel robotların programlanmasına yönelik çok sayıda tasarım ve simülasyon programları ile de kod çıktısı alınabilmekte, yapılan program bilgisayar ortamında canlandırılmakta ve robotlara yüklenebilmektedir. Bir robot, komutların kullanıcı (programlayıcı) tarafından yorum katılarak ve değer girilerek oluşturulması ile gerçekleştirilir. Bu bağlamda endüstriyel robotlar, kullanıcısının talep ettiği yönde bağımlı veya yarı bağımlı şekilde hareket edebilir. Doğruluğu test edilen bir program, robot kontrol ünitesi (denetleyici) tarafından sürekli olarak doğru bir şekilde işletilir.

 Robot programının yarı bağımlı olma özelliği belirtilen görevleri icra etmesi esnasında, bağlı motorlarının davranışını, güvenlik şartlarını, matematiksel komutları, hareketin yapısını eş zamanlı olarak içsel olarak kontrol edip, sonuçları kullanıcıya bildirebilmesi yeteneğinden kaynaklanır. Şüphe götürmez ki bir robotun tam bağımsız olarak işlem yapabilmesi ancak çok gelişmiş bir yapay zekanın varlığı sayesinde mümkün olacaktır.